Zielona herbata

0
114

Zielona herbata – wspaniały napój, produkt znany z właściwości leczniczych od ponad 4000 lat. Być może najbardziej tajemniczy i niesamowity napój.

Niewielu ludzi wie o tym, że źródłem zielonej herbaty są te same krzewy herbaty, z których jest zbierana zarówno czarna, jak i czerwona i żółta herbata. Różnica między nimi polega na sposobie traktowania liści. Zielona herbata nie jest fermentowana i z tego powodu ten napój zachowuje maksymalnie przyjazne dla zdrowia substancje.

Skład zielonej herbaty

Korzyści z zielonej herbaty są trudne do przecenienia. Chodzi o skład, który zawiera ponad 500 komponentów, na przykład magnez, fosfor, cynk, fluor oraz 450 rodzajów związków organicznych i wiele witamin. Zielona herbata – to prawdziwa bomba witaminowa.

Główne składniki zielonej herbaty:

  • Kofeina, która orzeźwia i tonizuje.
  • Minerały. Zielona herbata zawiera od 4 do 7% mikro i makroelementów, co jest barzo dobre. Aczkolwiek brak choćby jednego minerału obniża odporność i negatywnie wpływa na ogólny stan organizmu. Na przykład brak cynku prowadzi do utraty włosów i laminowania paznokci.
  • Polifenole, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata przeszła wiele badań naukowych i medycznych, i do dziś nadal wzbudza zainteresowanie jej właściwościami, a także wpływem na zdrowie człowieka.

  • Zielona herbata to doskonały napój biostymulujący, witaminowy i energetyczny. Jest eliksirem energicznego, pozytywnego nastroju i dobrego samopoczucia.
  • Dłuższe spożywanie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zapobiega występowaniu chorób przewlekłych i przyczynia się do niszczenia bakterii.
  • Ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
  • Działa przeciwutleniająco i aktywnie walczy z rakiem. Herbata wzmacnia odporność, która jest również ważna dla zapobiegania chorobom nowotworowym.
  • Zielona herbata usuwa z organizmu sole metali ciężkich – ołów, rtęć, kadm, cynk i a nawet najniebezpieczniejszy izotop promieniotwórczy.
  • Zielona herbata to napój młodości, długowieczności, piękna.
  • Zielona herbata doskonale reguluje metabolizm, będąc produktem ergotropowym. Flawonoidy regulują poziom cukru we krwi, wywierając efekt insulinopodobny.
  • Ekstrakt z zielonej herbaty jest aktywnie stosowany w kosmetologii, ponieważ ma zdolność utrzymywania skóry w młodym i zdrowym stanie, poprawia cerę i, będąc silnym przeciwutleniaczem, generalnie spowalnia starzenie się organizmu, w tym najbardziej widoczne, estetyczne.
  • Zielona herbata jest zalecana do dysbakteriozy i zatruć jako doskonały środek detoksykacji.
  • Jeśli chodzi o stomatologię, zielona herbata zawiera fluor, więc płukanie zębów i dziąseł herbatą jest środkiem zapobiegawczym przeciwko próchnicy.
  • Zielona herbata jest doskonałym i skutecznym asystentem w walce z toksynami, które nieustannie atakują nasz organizm, co skutecznie wpływa na pojawienie się cellulitu.

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Temperatura parzenia zielonej herbaty wynosi 90 stopni. Na 200-250 mililitrów wody jest potrzebne około 5-7 gramów herbaty. Pierwszy napar jest odprowadzany po kilku sekundach i ponownie zaparzany, drugi napar trwa około 30 sekund, trzeci to 1 minuta, czas następnego parzenia jest zwiększany o jedną minutę.

Zielona herbata może wytrzymać od 3 do 6 naparów. Idealnym naczyniem do parzenia delikatnych zielonych herbat jest tradycyjny chiński Gaiwan – kubek na spodku z pokrywką. Gaiwany są przeważnie porcelanowe, co sprawdza się najlepiej w przypadku herbat, które nie wymagają wysokiej temperatury parzenia, a więc gaiwan świetnie zaparzy wszelkiego rodzaju herbaty zielonej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here